Egon

Følges av 148 medlemmer.

Egon Holstad er journalist og kommentator i Nordlys. Her er hans blogg! For gamle innlegg, klikk her Kom gjerne med kommentarer til innleggene! Mer om sonen

Origo Egon er en sone på Origo. Les mer

Den største bookinga

Døgnvill Vinter har lenge lovet at de skulle hente opp navn og størrelser av tungt, internasjonalt kaliber. Etter hvert som tiden har nærmet seg arrangementsdagen, og de store navnene har latt vente på seg, har noen hver begynt å bli skeptisk til hva de egentlig har hatt i ermet. Med Elton John på plass er det bare å applaudere bookinggruppa. Dette er nemlig det største navnet som vil ha spilt i Tromsø noensinne, populærmusikkhistorisk som kommersielt.

Tromsø har ikke vært tilgodesett med de aller største navnene på pophimmelen, verken i enkeltstående konserter eller på festivalene. Riktig nok har Buktafestivalen og Døgnvill fått opp artister man før bare kunne drømme om å se på byens klubbscener, og det begynner å bli noen fullmåner siden Kenth Wikbjer skjenket byen konserter med navn som James Brown, Emmylou Harris og Willie Nelson.

Elton John er, uansett hva man måtte mene om musikken hans, ei av overskriftene den dagen man skriver historien om popmusikken. Av enkeltartister må man hoste opp navn som Elvis Presley, Frank Sinatra, Madonna, Michael Jackson o.l. for å yte relevante sammenligninger, og da skjønner man hva det her er vi har med å gjøre.

Han har hatt gigantiske nummer 1-hits i hele fire tiår, og har mer eller mindre gjort som han har villet bestandig. Personlig har jeg en litt forvirrende fascinasjon for mannen. Av de fulle albumene hans jeg synes det er verdt å trekke frem, er det ingen som er utgitt etter syttitallet. Likevel har han spydd ut den ene hitsingelen etter den andre, helt frem til i dag, og som om det var verdens enkleste sak. Noe det ikke er.

Og viktigst av alt: Han har gått sine egne veier og gjort akkurat som han ville, noe som i seg selv er mer rock’n’roll og kompromissløst enn mye av det formaterte og vingeklippede rockhipstere har våget. Han er så definitivt mer enn en poporiginal med rare briller.

Allerede i 1976 kom han ut av skapet som homofil, kun fire år etter det var forbudt her til lands, og det i en bransje der slikt var noe man helst holdt kjeft om, hvis man ville selge plater. Trodde man iallfall. Elton John ga blaffen. Og han fortsatte å selge skiver. I bøtter og spann.

Da hans elskede fotballklubb Watford slet økonomisk og prestasjonsmessig, kjøpte han i 1976 like godt opp hele klubben, pumpet penger inn i kjøp av spillere og manager, og tok dem opp tre divisjoner, til en FA-cupfinale og i 1983 en andreplass i toppserien, kun slått av Liverpool FC.

En homse som eier av en engelsk fotballklubb var ikke akkurat noe som gikk knirkefritt og ubemerket hen i erkekonservative England. Men Elton ga faen, og han ble etter hvert elsket av fansen, som viste det ved å synge selvironiske sanger om eierens legning, og dét til stor latter fra sjefen sjøl. Han solgte seg senere delvis ut, men både i 2005 og i 2010 holdt han veldedighetskonserter på klubbens arena, og donerte alle pengene rett i klubbkassa. Han har fortsatt aksjer i Watford og er klubbens president på livstid.

Som den notoriske musikkelskeren og platesamleren han er, og med en ikke ubetydelig formue penger på bok, kjøpte han så mye plater at han på et tidspunkt eide ei av verdens største platesamlinger, helt på størrelsen med grammofonarkivet til BBC. Seinere valgte han likevel å selge den komplett og donere alle pengene til aidsforskning.

Han var også den første britiske artisten som valgte å gå til sak mot tabloidpressen, pga. beskyldninger og spekulasjoner han fant så grove at han nektet å la det stå uimotsagt. At han i tillegg vant saken mot avisgiganten The Sun gjorde han uhyre populær blant andre kjendiser som hadde opplevd Rupert Murdoch-eide bedrifters lemfeldige omgang med fakta og deres på ingen måte etterrettelige, journalistiske arbeidsmetoder.

Og sånn kunne man fortsatt i det uendelige. Elton John er en av de største artistene som noensinne har levd av å lage og fremføre musikk. At han har vært i Norge en haug med ganger før skal overhodet ikke være noe som skal brukes mot Døgnvill-gjengen.

Det er sikkert mange som har prøvd å lokke denne eksentrikeren til Nord-Norge før, og det er ingen som har klart det. Ikke før nå. Og derfor er dette en stor dag for mange musikkelskere i hele regionen. Gratulerer med storfisk i garnet, Døgnvill.

Vist 313 ganger. Følges av 1 person.
Annonse